Byggproduktionsledare

2-årig YH-utbildning

Vill du jobba som arbetsledare och chef inom byggrelaterade verksamheter? Gå en av branschens mest välrenommerade kostnadsfria utbildningar i Malmö samtidigt som du jobbar.

Programstart i januari 2024. Ansökningsperioden är 15 september – 15 oktober 2023 för Byggproduktionsledare Malmö.

Byggbranschens Utbildningscenter erbjuder en gratis yrkeshögskoleutbildning på 2 år, i samarbete med Tekniska Högskolan i Jönköping.

Utbildningen passar dig som har arbetslivserfarenhet från bygg- och anläggningsbranschen och vill vidareutbilda dig till arbetsledare. Utbildningen är framtagen att kunna kombinera med ditt arbete.

Bli en attraktiv arbetsledare

Efter utbildningen har du god förståelse för byggproduktion och mycket goda förutsättningar för en framtid som arbetsledare. Arbetsmarknaden ser mycket god ut för arbetsledare – ett attraktivt och varierande yrke som erbjuder många vidare utvecklingsmöjligheter. Byggföretagen samarbetar med sina medlemsföretag – såväl nationella som lokala – för att säkerställa kvaliteten i utbildningen.

Under utbildningen får du kunskap om byggprojektets arbetsprocesser och digitala verktyg. Du lär dig om lagar, regler och krav som berör byggprocessen. Aspekter som berör effektivitet och hållbarhetsfrågor behandlas. Du får också del av ledarskaps- och kommunikationsteorier.

Läs om elev Linn Hallbergs upplevelse av Byggproduktionsledare utbildning här.

Du kan även ta del av Anders Johnssons tankar efter han gick Byggproduktionsledare utbildningar här.

Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningen är gratis och CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen med inriktning Byggproduktionsledare och omfattas av 400 YH-poäng.

Under utbildningen varvas teori med praktik som är förlagd ute på en arbetsplats. Praktiken ingår i utbildningens kursplan och kallas LIA (Lärande I Arbete). Under LIA utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens och du får en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär.

Utbildningen är campusbaserad i Malmö där du har teori cirka en dag i veckan. Resterande tid består av LIA samt eget arbete.

Utbildningen går utmärkt att kombinera med ditt arbete om du idag arbetar som Yrkesarbetare eller Arbetsledare. Däremot finns det inget krav på att du redan ska ha anställning, utan du kan i stället få hjälp av utbildningsledare på Byggbranschens Utbildningscenter BUC att söka en LIA-plats, i de fall du inte hittar en egen LIA-plats.

Programstart i januari 2024.

Kursinnehåll

År 1:

 • Byggteknik 1
 • Intern- och extern kommunikation
 • LIA Ledarskap 1
 • Projekt- och ekonomistyrning
 • LIA Ledarskap 2
 • Byggteknik 2

År 2:

 • Betongteknik (Platsgjutning av betong, kompetensklass II-U)
 • Installationssamordning
 • LIA Ledarskap 3
 • Miljö-, bygglagstiftning och kvalitetssäkring
 • Ledarskap
 • Produktionsregelverk
 • LIA Ledarskap 4
 • Examensarbete

Förkunskaper

Grundläggande behörighet samt bygg- och anläggningsprogram eller motsvarande.

Utbildningen vänder sig till dig som redan har arbetslivserfarenhet från bygg- och anläggningsbranschen.

Anmälan

Utbildningen är baserad i Malmö.

Ansökningsperioden är 15 september – 15 oktober 2023.

Eventuell efteranmälan kan ske om plats finns.

Läs mer om utbildningen och ansök via Tekniska Högskolan i Jönköping.

Studiemedelsberättigad

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel – både för den arbetsplatsförlagda och för den teoretiska delen. Studiemedel söks via CSN, www.csn.se.

Kontakt

Har du frågor om utbildningen?

Kontakta utbildningsledare Melanie Blockley

Telefon:  040-35 26 51

E-post: melanie.blockley@buc.se