”Spindeln i nätet som löser alla problem”

Möt Linn som läser YH-utbildningen Byggproduktionsledare

Möt Linn Hallberg som just nu läser första året på YH-utbildningen Byggproduktionsledare i Malmö.

Vad fick dig att söka till den här utbildningen?

– När jag sökte till utbildningen så hade jag ingen erfarenhet som anställd på något byggföretag, men jag hade byggt ett eget hus tillsammans med min far och detta fick mig att falla för denna bransch.

Linn berättar att den första kursen de läste på utbildningen var Extern och intern kommunikation.

– Den handlade mycket om hur vi fungerar i ledarroller och hur man ska hantera olika situationer med medarbetare. Även om den kursen inte handlade om hur man tekniskt bygger ett hus så går det nästan inte en dag utan att jag tänker på de saker jag lärde mig när jag ska bemöta kollegor i branschen.

Under utbildningen varvas teori med praktik som är förlagd ute på en arbetsplats. Praktiken ingår i utbildningens kursplan och kallas LIA (Lärande I Arbete). Byggproduktionsledare har två LIA-perioder per år.

– Jag hade ingen anställning inom byggbranschen innan jag började utbildningen, men jag kunde snabbt skaffa mig en LIA-plats på egen hand och jag har även blivit erbjuden att jobba där i sommar. På min LIA-arbetsplats tycker mina kollegor att det är roligt att jag studerar och jag är hos dem två dagar i veckan. Det är väldigt intressant och lärorikt eftersom jag inte har så mycket tidigare erfarenheter från branschen.

Vem skulle passa i rollen som byggproduktionsledare?

– Den bilden jag har haft av en arbetsledare i byggbranschen är att de fungerar som ”spindeln i nätet som löser alla problem” och än så länge stämmer det bra in på det jag har fått se.

Byggproduktionsledare är en 2-årig YH-utbildning som leder till en yrkeshögskoleexamen. Ansökningsperioden är 15 september – 15 oktober 2023.

Har du frågor om utbildningen?

Kontakta utbildningsledare Melanie Blockley.

E-post: melanie.blockley@buc.se