Bas-P och Bas-U

Allt du behöver veta om Bas-P/U rollen och Arbetsmiljöverkets nya föreskrift AFS 2023:3

Det är många kursverksamheter som erbjuder Bas-P/U utbildningar, i olika format och med olika längder. Hur ska man hitta rätt, och vad gäller när Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter är på plats? Vi ställde några frågor till Peter Andersson, Produktansvarig här på Byggbranschens utbildningscenter.

Vad innebär Bas-P/U rollen, och varför är den så viktig?

–  Byggarbetsmiljösamordnare i projekteringsskede (Bas-P) och utförandeskede (Bas-U) spelar en avgörande roll när det gäller att säkerställa säkerheten och hälsan för de som arbetar på en byggarbetsplats. Deras huvudsakliga uppgift är att samordna, koordinera och övervaka arbetsmiljön på byggarbetsplatsen.

Syftet med rollen är att minimera riskerna för olyckor och hälsoproblem. Innan arbetet startar är det Bas-P som ska samordna och organisera arbetsmiljöfrågor i projekteringsskedet. När arbetet startat är det Bas-U som samordnar och organiserar arbetsmiljöfrågor och säkerställer att säkerhetsarbetet följs.

Peter Andersson

För det första är det viktigt att förstå att byggbranschen är en av de farligaste branscherna när det gäller arbetsmiljö. Arbetarna på en byggarbetsplats utsätts för en mängd olika faror, som exempelvis fallrisk, risk för att bli träffade av föremål, kemiska faror och buller. Dessutom kan de utsättas för hälsorisker som till exempel damm och asbest. Därför är det viktigt att ha en byggarbetsmiljösamordnare som övervakar och samordnar arbetsmiljön för att säkerställa att alla säkerhetsföreskrifter följs och att alla faror elimineras eller minimeras.

Genom att försäkra sig att alla arbetare är ordentligt utbildade och utrustade, kan byggarbetsmiljösamordnaren minska risken för olyckor och skador på arbetsplatsen.

För det andra är byggarbetsmiljösamordnarens roll att kontrollera att alla arbetare har korrekt utbildning för arbetet de ska utföra. De ska också följa upp att de har rätt utrustning för att utföra sina uppgifter. De ansvarar också för att följa upp att alla arbetare har tillräcklig tillgång till skyddsutrustning och att denna utrustning används på rätt sätt. Genom att försäkra sig att alla arbetare är ordentligt utbildade och utrustade, kan byggarbetsmiljösamordnaren minska risken för olyckor och skador på arbetsplatsen.

För det tredje är byggarbetsmiljösamordnarens närvaro också viktig för att säkerställa att alla lagar och föreskrifter som gäller för byggbranschen efterlevs. Byggarbetsmiljösamordnaren måste ha en omfattande kunskap om byggarbetsmiljölagstiftning och föreskrifter för att säkerställa att alla säkerhetsföreskrifter följs och att arbetsplatsen är i överensstämmelse med alla riktlinjer. Detta kan bidra till att skapa en säkrare arbetsplats för alla på byggarbetsplatsen, men också att minska risken för juridiska påföljder för företaget.

Vad är nytt hos arbetsmiljöverket och hur påverkar det utbildningskraven och rollen Bas-P/U?

Under hösten 2023 har Arbetsmiljöverket tagit beslut om en stor regelförnyelse för alla deras föreskrifter. Dessa börjar gälla från 1:a januari 2025. Det kan kortfattat beskrivas i två punkter varav punkt två är särskilt intressant för dig som Bas-P/U, projektör eller byggherre.

  1. Regelförnyelsen har uppdaterat och moderniserat alla befintliga arbetsmiljöregler med syfte att göra dem mer lättförståeliga och lättare att hitta i. Detta innebär att föreskrifter fått ett mer lättförståeligt språk men samtidigt inte ändra innebörden. Men de har även packat om föreskrifterna i större ”paket” som ska vara lättare att hitta i. För dig som konsulterar de nya reglerna kan det vara värt att antingen gå en utbildning eller lägga några timmar på att lära dig hitta i den nya strukturen. Klicka på länken för att se hur arbetsmiljöverket strukturerar om föreskrifterna.
  2. Byggnads- och anläggningsföreskriften 1999:3 har försvunnit. De delar som handlar om samordningsansvaret har fått en helt ny föreskrift AFS 2023:3 Projektering och byggarbetsmiljösamordning. Övriga regler har skrivits om och finns huvudsakligen i AFS 2023:3. I de nuvarande reglerna finns ett 30-tal föreskrifter som styr och reglerar samordningsansvaret (se 1999:3 och 2020:1). I den nya föreskriften finns över 130 föreskrifter som riktar sig till de fyra rollerna Byggherre, projektör, Bas-P och Bas-U. Det finns alltså mycket att lära om och sätta sig in i även om de nya reglerna är lättare och tydligare att förstå.

Slutsats utbildningskrav: Alla aktiva Bas-P och Bas-U kommer behöva en utbildningsinsats för att sätta sig in i de nya reglerna för projektering och samordning. Det är också något som Arbetsmiljöverket uppmärksammat i den konsekvensutredning som gjordes i samband med att föreskriften skrevs.

Vad har ni gjort? Vi har redan reviderat och anpassat alla våra Bas-P/U utbildningar enligt den nya föreskriften, AFS 2023:3. Den som går en av våra utbildningar behöver alltså inte gå en uppdateringsutbildning när de nya reglerna börjar gälla i januari 2025.  

Ni har flera Bas-P/U utbildningar, vilken ska man gå?

Här kan du läsa mer om våra Bas-P/U utbildningar.

Varför ska man gå en Bas-P/U utbildning på Byggbranschens utbildningscenter?

Du bör välja en utbildningsgivare utifrån tre kriterier och även om jag är partisk tycker jag att vi uppfyller alla kriterierna med råge.

  1. Seriositet och pålitlighet. En utbildningsgivare som uppfyller dessa kriterier levererar inte bara en bra utbildning utan har ett kvalitetsarbete för att säkerställa att innehållet är anpassat till mål och syfte med utbildningen.
  2. Långsiktighet och stabilitet. En bra utbildningsgivare är också en som kommer att finnas kvar, den bygger inte på en enskild persons kompetens och förmåga. Det finns starka fördelar att inte behöva leverantörsbedöma nya utbildningsgivare nästa gång ni ska gå en utbildning. Vad händer om ditt intyg på utbildningen försvinner eller du vill ställa en följdfråga. Välj någon som funnits länge och kommer finnas ännu längre.
  3. Pris och kvalitet. Självklart ska utbildningen vara prisvärd, det är den om priset på utbildningen är rimligt samtidigt som deltagaren varit mer än nöjd med utbildningen. Jämför gärna våra priser, vi står oss väl – särskilt om man betänker nöjdhet från deltagare och väger in vår långsiktighet och seriositet.

Varför uppfyller vi dessa kriterier så väl? Jag tycker att det är en kombination av att vi ägs och drivs av medlemmarna i Byggföretagen – det förpliktigar men det beror också på historik och de människor som jobbar där idag. 

Har du flera frågor till oss om Bas-P/U är du välkommen att kontakta oss!