”Vi måste se till att ha en god och säker arbetsmiljö”

Möt vår utbildare Leif Karlsson som har kurserna BAS P/U – 1 dag, BAS P – Påbyggnad, Platschefens praktiska arbetsmiljöarbete samt BAM, Startkurs Arbetsmiljö.

Berätta om dig själv!

Jag är 60 år, född och uppväxt i Mora men bor numera i Borlänge. Jag studerade till Lantmätare i Härnösand men började som utsättare på ett anläggningsföretag i Mora efter skolan, därefter jobbat som arbetsledare och senare som Platschef på JM m.fl. företag i Mellansverige. Sadlade om till lärare på 80-talet (pga allsvenskt spel i fotboll vilket var svårt att kombinera som platschef) och har jobbat som lärare på gymnasiet och högskolan inom bygg- och anläggning. Sedan år 2000 är jag egen företagare och utbildar i princip bara åt BUC och delvis Maskinentreprenörerna.

Vilka kunskaper och insikter får deltagarna med sig från arbetsmiljöutbildningarna?

Deltagarna får en aktuell bild om vilka lagar, regler och föreskrifter inom arbetsmiljöområdet som gäller inom vår bransch. Dessa kunskaper är oerhört viktiga med tanke på att våra deltagare blir lite av arbetsmiljöambassadörer inom sina företag efter utbildningarna och ska föra kunskapen vidare där, detta oavsett om de är tjänstemän eller skyddsombud.

Vad är det bästa med att vara utbildare?

Jag får möta så enormt många olika människor från branschen som alla har sin åsikt i många frågor utifrån sin egen situation, vilket leder till många intressanta diskussioner under utbildningarna. Ingen kurs är riktigt den andra lik!

Har det hänt mycket i branschen under åren du varit verksam?

Det har hänt enormt mycket, även om många av problem delvis finns kvar. Den största förändringen jag ser är attityden och insikten av vikten av en bra och säker arbetsmiljö, inte alltid men ofta!

Hur tror du framtiden för arbetsmiljö i branschen och för utbildningar kommer att se ut?

Arbetsmiljö kommer alltid att vara mycket viktigt för individen och för företaget. Det viktigaste vi måste se till är att ha är en god och säker arbetsmiljö, inte minst vad det gäller rekryteringen av yngre människor till branschen i framtiden, de accepterar inte en dålig arbetsmiljö.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att gå en kurs i arbetsmiljö hos Byggbranschens Utbildningscenter?

Anmäl dig! Du kommer att träffa duktiga och mycket kompetenta lärare och instruktörer som själva kommer från branschen och som ger dig aktuell kunskap och kompetens, BUC borgar för kvalitet!

Se våra utbildningar inom arbetsmiljö.